Čupavci: Recept za omiljene kocke s čokoladom i kokosom
SASTOJCI ZA BISKVIT:
- 6 jaja
- 6 velikih kašika brašna (dupkom punih)
- 4 velike kašike šećera
- 1,5 dcl ulja
- pola praška za pecivo
SASTOJCI ZA GLAZURU:
- 30 dag tamne čokolade
- 4 dcl mlijeka
- 4 dcl slatkog vrhnja
DODATNI SASTOJCI:
- kokos
PRIPREMA BISKVITA ZA ČUPAVCE
- Pažljivo odvojite žutanjke od bjelanjaka. Pazite da pritom ne razlijete žutanjak po bjelanjcima jer ih onda nećete moći istući u snijeg, piše “Zadovoljna“.
- Mikserom povežite žutanjke i šećer. Miksajte 2-3 minute ili dok smjesa ne postane svijetlo žuta i kristali šećera slabo se primjećuju na površini. Tada polako počnite dodavati ulje u nekoliko mlazova, nikako odjednom.
- Istucite bjelanjke u čvrsti snijeg. Ako ćete za to koristiti metlice s kojima ste miksali žutanjke i šećer, obavezno ih prije operite jer na njima ne smiju biti ostaci žutanjaka koji bi spriječili bjelanjke da se povežu u snijeg.
- Naizmjenično u žutanjke dodajte malo brašna i snijega pa pažljivo i polako miješajte. Ponavljajte postupak dok ne potrošite kompletno brašno i snijeg.
- Upalite pećnicu na 180 stepeni Celzijusa. Veliki pravokutni ili kockasti lim za pečenje dobro namažite maslacem ili uljem, zatim detaljno pospite hljebnim mrvicama i na kraju ulijte smjesu.
- Kolač pecite oko 30 minuta. Znat ćete da je gotov kada po vrhu poprimi lijepu zlatno žutu boju i odvoji se od rubova lima. Ako niste sigurni je li pečen, ubodite ga po sredini čačkalicom i ako je čačkalica potpuno suha, to znači da je biskvit gotov.
PRIPREMA GLAZURE ZA ČUPAVCE
Razlomite čokoladu na kockice i stavite je u dublju zdjelu. Dodajte mlijeko i slatko vrhnje pa sve zagrijte na laganoj vatri uz stalno miješanje. Čokolada će se polako topiti, a miješanjem ćete je povezati s mlijekom i vrhnjem.
PRIPREMA ČUPAVACA
Glazura i biskvit moraju se potpuno ohladiti prije završne faze. Razrežite biskvit na kocke. Zatim jednu po jednu nabodite na vilicu ili primite kuhinjskom pincetom pa zamočite u glazuru, zatim uvaljajte u kokos i odložite na pleh. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sav biskvit.
SAVJET PLUS
Ako vam ostane glazure, zgusnite je ostacima kokosa i biskvita, a možete unutra dodati i mljevene kekse ili pak mljevene orašaste plodove poput oraha ili lješnjaka. Šta god vam padne na pamet ubacujte u smjesu dok ne postane dovoljno gusta da je možete oblikovati u male kuglice. Tada je prvo ostavite u frižideru na sat vremena, a zatim krenite na oblikovanje. Kada su kuglice gotove, možete ih uvaljati u kakao ili se opet poslužiti kokosom.
Prijatno!
Čupavci: Recept za omiljene kocke s čokoladom i kokosom
Reviewed by NagMag
on
15:19:00
Rating:
Post a Comment