Header AD

DA LI JE PRIMLJEN POST ONOME KO NAKON IFTARA ZAPALI CIGARETU?


PITANJE: Selam alejkum! Na nekoliko stranica čitala sam šta sve kvari post, ali me zanima (pošto imam takav slučaj u familiji) kakav je propis o tome da se nakon iftara odmah zapali cigareta. U biti imam i osjećaj da se više čeka ta cigareta nego iftar, a Allah zna najbolje…Cijeli dan ne puše, pridržavaju se pravila posta (osim klanjanja – neredovno, obično samo sabah, ali nikako pet puta na dan). Zanima me da li je post onda primljen, ako se nakon iftara konzumiraju stvari koje su haram, kao npr. cigareta?
ODGOVOR: Uvažena i cijenjena sestro, post takve osobe je ispravan, a konzumiranje prilikom iftara onoga što je vjerom zabranjeno, kao što je duhan, zaseban je grijeh koji se u ovom slučaju ne može vezivati za validnost posta. Ako smo ispravno shvatili definiciju posta – sustezanje od svega što kvari post od pojave zore do zalaska sunca – tada je odgovor na pitanje validnosti posta onoga ko konzumira duhan nakon zalaska sunca, za iftar, u noći ramazana, jednostavan.
Posta takve osobe je validan, sa zasebnim grijehom za konzumiranje duhana koji može biti veći u ramazan zbog njegove svetosti. Osoba koja čini takve stvari sigurno nije shvatila mudrost propisivanja posta. U toku posta spremna je da se pokori naredbi ostavljanja onoga što joj je u osnovi halal, hrane i pića, a nije spremna da se pokori onome što je stroga obaveza, ostavljanje onoga što je zabranjeno i onoga što šteti zdravlju. To je jasna kolizija i pokazatelj da takva osoba nije shvatila cilj propisivanja posta.
Gore od svega toga jeste to što spominjete da takva osoba u toku posta ne klanja propisane namaze. Ostavljanje namaza je jedan od najvećih grijeha, nakon pripisivanja sudruga Allahu. Allahov Poslanik je kazao: ”Između imana i nevjerstva je ostavljanje namaza.” (Tirmizi, od Džabira, r.a., šejh Albani ovaj hadis je ocijenio vjerodostojnim) A Allah najbolje zna!
Odgovorio: Elvedin Pezić, prof. orizarenews.com
DA LI JE PRIMLJEN POST ONOME KO NAKON IFTARA ZAPALI CIGARETU? DA LI JE PRIMLJEN POST ONOME KO NAKON IFTARA ZAPALI CIGARETU? Reviewed by NagMag on 15:32:00 Rating: 5

Nema komentara

Reklama