Header AD

Odgađanje alarma šteti, naučite ustajati ujutru istog trena kad čujete zvono


Spavanje ili drijemanje nakon zvona alarma može učiniti da se osjećamo još umornije i pospanije, poručuju stručnjaci.

Razlog ovome je taj što je pet minuta ili 10, koliko već odgađate jutarnju zvonjavu alarma, nedovoljno kako bi ljudsko tijelo palo u dubok san, koji je u suštini i najznačajniji za odmor i dobijanje energije.

Pored ovoga, može se desiti i da mozak nesvjesno zamijeni alarm sa tjelesnim satom. Ovo je teorija koju mnogi podržavaju, uključujući i Dana Arielya, stručnjaka za ljudsko ponašanje koji savjetuje da alarm podesimo tačno u ono vrijeme u koje moramo ustati, piše Independent.

"Recimo da morate ustati u 7 ujutru. Međutim, pošto imate problema sa ustajanjem iz prvog puta namjestite alarm malo ranije i onda ga odlažete nekoliko puta do 7 sati, nekad i zakasnite. Ukoliko je ovo vaša strategija, zavarat ćete mozak i on više neće znati da alarm zvoni jer morate ustati", mišljenja je Ariely.

Činjenica je kako je naše tijelo rob navika, a stvaranje navike ustajanja istog momenta kada začujemo zvono alarma je najbolja stvar koju možemo učiniti.

Izvor : Klix

Odgađanje alarma šteti, naučite ustajati ujutru istog trena kad čujete zvono Odgađanje alarma šteti, naučite ustajati ujutru istog trena kad čujete zvono Reviewed by NagMag on 22:14:00 Rating: 5

Nema komentara

Reklama