Header AD

PRAVILNO DAROVANJE JASINA PRED DUŠE UMRLIH


Zanima me kako se uči Jasin za umrle članove porodice. Npr. ako neko uči Jasin kod kuće da li bi trebao uzeti abdest i obući se kao za obavljanje namaza, šta je sve potrebno da prouči i kojim redoslijedom? Kako će na kraju učenja naglasiti da je taj Jasin proučio za npr. majku, oca  i sl.? Da li postoji određeni period godine ili dana/noći  kad je najbolje učiti Jasin? Da li je tačno da se ova sura mora učiti na arapskom ?
Odgovor: Esselamu alejkum!
U osnovi, Kur’an je objavljen živim ljudima i radi živih ljudi da im bude vodič i uputa u životu. Kur’an treba učiti i proučavati. Međutim, i za samo učenje Kur’ana slijedi nagrada čak i da osoba ne razumije ono što uči. Prem mišljenju dobrog broja uleme, sevapi za učenje Kur’ana, sure Jasin i drugih sura, mogu se darovati umrlim osobama analogno darovanju sevapa od nekih drugih dobrih djela. Ko zna učiti na arapskom jeziku, treba tako raditi, a ko ne zna treba se potruditi da nauči. Ko to ne uspije, ostaje mu mogućnost čitanja prijevoda, ali to nije isto kao i učenje na originalnom jeziku Kur’ana. Kur’an treba učiti pod abdestom ako se uči držeći Mushaf u ruci. Kada se sura prouči, može se dovom zamoliti Uzvišenog Allah da sevap upiše toj i toj umrloj osobi. Dova se može učiti i na našem jeziku. Nema posebno odabranog perioda za učenje Jasina. Svaki period u godini ili dana i noći je odabran kada se uči Kur’an.
islamskazajednica.ba

PRAVILNO DAROVANJE JASINA PRED DUŠE UMRLIH PRAVILNO DAROVANJE JASINA PRED DUŠE UMRLIH Reviewed by NagMag on 10:55:00 Rating: 5

Nema komentara

Reklama