Header AD

Učenici iz Jajca poručili: Mi se volimo, ne želimo podjele


Više od 30 učenika poručilo je kako ne žele nacionalne podjele jer su svi oni kao jedno. Koliko je bitan glas budućnosti ove zemlje, pa i Jajca i Srednjobosanskog kantona, govori činjenica da im se na protestima nije obratio niti pridružio niko od predstavnika lokalne ili kantonalne vlasti. Ipak, podršku im je pružio ambasador OSCE-a u BiH Jonathan Moore.

"Ambasador nam je rekao kako mu je suludo da škole razdvajaju te da će porazgovarati s vlastima u SBK i učiniti sve što je u njegovoj moći da nam pomogne. Mi smo mu ispričali kakvo je stanje u školi i podjelama širom BiH te smo naglasili kako mi to ne želimo u Jajcu", rekao je za Klix.ba I. Jukanović, jedan od učenika.

Kako bi pokazali da su jedinstveni i da bilo kakve "različitosti" nisu prepreka za druženje, fotografisali su se držeći zastave BiH, Republike Hrvatske i Republike Srbije.

"To je dokaz da smo jednaki, da se družimo i volimo", kazao je Jukanović.

Učenici su izrazili nadu da će podjela škola biti skinuta sa spiska do početka nove školske godine, ukoliko do toga ne dođe, odlučili su bojkotovati nastavu.

Podsjetimo, zastupnici u Skupštini Srednjobosanskog kantona su na sjednici održanoj 1. juna podržali inicijativu za osnivanje srednje škole u Jajcu koja bi radila po bosanskom NPP. Ministrica obrazovanja, nauke, kulture i sporta Katica Čerkez naglasila je da osnivanje mješovite srednje škole u Jajcu, koja bi radila po nastavnom planu i programu na bosanskom jeziku, ima podršku lokalne zajednice i Vlade SBK.

Nastava bi se izvodila u prostorijama Srednje škole Nikola Šop ili u aneksu zgrade Osnovne škole Berta Kučera.

Izvor : Klix.ba

Učenici iz Jajca poručili: Mi se volimo, ne želimo podjele Učenici iz Jajca poručili: Mi se volimo, ne želimo podjele Reviewed by NagMag on 23:25:00 Rating: 5

Nema komentara

Reklama