Header AD

Građani BiH osjetili talase koji su iz Italije došli 60 sekundi nakon zemljotresa


"Registrovali smo zemljotres u istoj zoni žarišta kao i onaj koji je zabilježen 26. oktobra. Ipak, ovaj od jutros je bio jači i iznosio je 6,5 stepeni po Richteru, a zabilježili smo ga jutros u 7:40 sati", potvrđeno je za Klix.ba iz Republičkog seizmološkog zavoda.

Snježana Cvijić-Amulić, načelnik Odjeljenja za opservatorsku seizmologiju, objasnila je razloge što se podrhtavanje tla u Italiji osjetilo i u Bosni i Hercegovini.

"S obzirom da je zemljotres bio jak, on se mogao osjetiti na teritoriji cijele BiH. Ipak, najčešće su ga osjetili građani na višim spratovima nebodera. Efekat se osjetio na taj način da su se viseći predmeti njihali što je karakterističlno za zemljotrese koji se dese na udaljenim epicentralnim zonama", kazala je Cvijić-Amulić.

Ako smo u epicentralnoj zoni ili jako blizu nje, objašnjava naša sagovornica, građani osjete podrhtavanje koje traje svega nekoliko sekundi. S obzirom na udaljenost Italije, ovoga puta je riječ o površinskim talasima koji do nas dolaze u vidu blagog ljuljanja čak i jednu minutu nakon trenutka zemljotresa.

Italijanski zemljotres se u našim krajevima osjetilo uglavnom u području zapadne BiH, u Bihaću, Prijedoru i Banjoj Luci, ali i na području južne Hercegovine.

Izvor : Klix.ba

Građani BiH osjetili talase koji su iz Italije došli 60 sekundi nakon zemljotresa Građani BiH osjetili talase koji su iz Italije došli 60 sekundi nakon zemljotresa Reviewed by NagMag on 12:12:00 Rating: 5

Nema komentara

Reklama